Anal Fissür (Çatlak-Yırtık)
Anal Fissür; sıklıkla makatta çatlak/yırtık olarak, bazen de damar çatlağı/yırtığı(!) olarak ifade edilir. Oluştuğu yer itibariyle yaşam konfor ve kalitesini bozan sıkıntılara yol açar.
Her yaşta görülse de çoğunlukla, genç ve orta yaş erişkinlerde rastlanır. Makatta oluşan bu çatlakların %85’i arkada, %10’u önde ve %5’i ise yanlarda yerleşik olduğu gözlenir. Anal Fissür'ün kadın ve erkeklerde görülme oranı eşittir. Ama erkeklerde arka (kuyruk sokumuna yakın) yerleşimli, kadınlarda ise ön (vajinaya yakın) yerleşimli fissürlere %10 daha fazla rastlanır.
Anal Fissür (Çatlak) tedavisinde lazer uygulamasının yeri yoktur. Yani Anal Fissür de LAZERLİ TEDAVİ yoktur. Aldanmayın ve bu tuzaklara düşmeyin...
Anal Fissür (Çatlak), Neden ve Nasıl Oluşur?
Anal Fissür'ün neden ve nasıl oluştuğuna dair çok farklı görüş olsa da en fazla kabul göreni "mekanik travma" görüşüdür. Bu görüşe göre makat; sıklıkla dışkılama sırasında belirginleşen mekanik güçlerin (ıkınma/itme veya zorlanma) etkisi altında açılmaya zorlanır ve makat ağzı gerilir. Yani bir şekilde makata yüklenme olur ve bu yüklenmenin bir sonucu olarak da makat, travmaya maruz kalır. Ancak bu mekanik travma dışında Crohn, Sifiliz, AİDS, Lökoplaki gibi çeşitli hastalıkların bir komplikasyonu olarak da fissür oluşabilir. Makatta, mekanik travmaya yol açan nedenler, iki ana başlık altında ele alınabilir.
1. Dışkılama Dışı Nedenler: Makatın, penis veya yabancı cisimlerle kontrolsüz bir şekilde açılmaya zorlanmasıdır (Anal Sex-Ters İlişki). Sıklıkla birden fazla yerde ve yanlarda yırtılma (Anal Fissür) olur. Anal seks terk edildiği takdirde 1-2 hafta içerisinde ve kendiliğinden iyileşir. Ama hala iyileşmiyorsa, o zaman altta yatan dışkılama bağımlı nedenleri de sorgulamak gerekir.
2. Dışkılama Bağımlı Nedenler: Normal dışkılama sürecinde makat, kendiliğinden gevşeyip esner ve rahatça açılır. Gereksiz ıkınma ve zorlanma gibi ek mekanik kuvvetlere ihtiyaç duyulmaz. Bu sayede rahat ve sorunsuz bir dışkılama mükün olur. Otomatik açılan kapılar gibi... Ancak çocukluk yıllarında edinilen hatalı dışkılama alışkanlıklarının bir sonucu olarak zamanla dışkılama güçleşir. Bu durum, ister istemez dışkılama sırasında gereksiz ıkınmaya ve bazen de zorlanma ihtiyacına yol açar (Zorlanma= katmerli gereksiz ıkınma). Ki bu ihtiyaçlar; ani gelişen peklik ve ishal dönemleri haricinde sıklıkla, yıllar içerisinde ve yavaş yavaş belirginleşir. O yüzden çoğunlukla ya fark edilmez yada önemsenmez. Hatta alışkanlık haline geldikleri için "normal" kabul edilir. Ve maalesef "ıkınmadan da çıkmaz ki..." diye de yorumlanır.
Dolayısıyla bu süreçteki her dışkılamada makat, kendiliğinden gevşeyip açılamadığı için farkında olmadan ıkınmaya başlar. Dolayısıyla karnını sıktıkça dışkı çıkışı olur. Dolayısıyla her dışkı çıkışı, makatta hem sürtünme ve tahrişe (Ağrıya) hem de kasılmaya (Anal Spazm) yol açar. Dolayısıyla makat, devreye giren her gereksiz ıkınmayla (bazen de zorlanmayla) birlikte az veya çok ama bir şekilde travmaya da maruz kalmış olur. Tuvaletteki gereksiz ıkınmaların şiddetine paralel olarak makattaki hem sürtünme ve tahriş hem de kasılma belirginleşir. Kısır döngü şeklinde ilerleyen bu durum, ilk zamanlar hafif-orta yanma-sızlama ve sonrasında kaşıntı olarak kendini göstermeye başlar. Ancak bu sıkıntıların çoğu, kısa süreli olduğu için ya önemsenmez yada beslenmeyle geçiştirir.
Diğer taraftan, yıllar içerisinde belirginleşen bu gereksiz ıkınmaların altında Anismus, Rektosel, Pelvik taban düşüklüğü gibi Pelvik taban ve Rektum'a ait yapısal ve işlevsel hastalıklar yatar. Bu hastalıklara bağlı olarak yaşanan Dışkılama Güçlüğü belirginleşir. Dolayısıyla gereksiz ıkınma ihtiyacı iyice artar. Dolayısıyla hem Ağrı hem de Anal Spazm daha da belirginleşir.
Sonuç olarak gereksiz ıkınma ihtiyacı; "bardağın yavaş yavaş dolması" misali, yıllar içerisinde belirginleşir. Ancak gün gelir, gereksiz ıkınma ihtiyacında ani bir artış ve ya zorlanma olur. Dışkı kıvamında ani değişiklik (ishal, peklik gibi) gibi, Dışkı miktarında ani azalma (diyet gibi) gibi, Kalan son parçayı çıkarmaya çalışmak gibi nedenlerle... Yani yavaş yavaş dolan bardak, hızlı gelen son damlalarla birden dolar ve aniden taşar. Yani zaten travmatize olan ama bir şekilde idare edebilen makat derisi (anoderm), bu ani gerilmeye ve yüklenmeye dayanamaz, çatlayıp yırtılır. Böylece makat ağzında "fissür" adı verilen yüzeyel bir yırtık oluşur. İşte "hiçbir şeyim yoktu, birden oluştu" tarzı ifadelerin altında yatan gerçek... Makatta oluşan bu yüzeyel çatlak/yırtığa da Akut Anal Fissür adı verilir.
Anal Fissür (Çatlak), Neden ve Nasıl Kronikleşir?
Akut Anal Fissür, sıklıkla makatta ağrı (yanma-sızlama veya cam kesiği tarzı acıma) ile gün yüzüne çıkar. Dışkılama sürecinde belirginleşen bu ağrıyla birlikte refleks olarak da makat kasılır ve anal spazm tetiklenir. Bu kasılmayala birlikte ağrı, yavaşça zonklayıcı hale de dönüşmeye başlar. Akut anal fissürde gözlenen bu "Ağrı<-->Anal Spazm" kısır döngüsünün 1-2 hafta içerisinde kırılması gerekir.
Aksi takdirde, zamanla artan ağrı ve makattaki kasılmaya (anal spazma) paralel olarak fissür hattına giden kan akışı azalır (iskemi) ve fissür iyileşmesi gecikir. Dolayısıyla akut fissür’de müzminleşme (kronikleşme) yönünde sekonder (ikincil) değişiklikler oluşmaya başlar. Nasıl mı?
Makat ağzındaki deride yüzeyel yırtık (Fissür) şeklinde başlayan ve Akut anal fissür adı verilen bu yara, sıklıkla devam eden veya etmek zorunda kalan gereksiz ıkınmalar (mekanik travma) nedeniyle iyileşemez ve alttaki makat iç kasına doğru derinleşir. Bu esnada yara kenarları kabarır ve kalınlaşır, yara hattının makat içinde mukozaya temas eden ucu kabarır ve büyür (hipertrofik papilla), makat dışındaki ucu da kabarır ve cilt katlantısı (skin-tag) halini alır. Ortada makat iç kasının göründüğü fissür hattı ile iç ve dıştaki kabartılardan oluşan bu yapılara Fissür üçlemesi (Triadı) adı verilir. Akut Fissür’ün iyileşemeyip Kronik Anal Fissür’e dönüştüğünün kanıtıdır.
Kronik Anal Fissür'ü olan hastaların birçoğu, dışkıyı yumuşatıp inceltmeye yönelik tedbirler alarak idare etmeye çalışır. Ama birçoğu, kaş yapayım derken farkında olmadan göz çıkarır... Çünkü, bir şekilde devam eden gereksiz ıkınmalara paralel olarak kronikleşme süreci ilerlemeye devam eder ve çeşitli yandaş komplikasyonlar gelişmeye başlar.
• Her ne kadar beslenmeye dikkat edilse de zaman zaman dışkı kıvamı ve kalınlığı değişir. Sonuçta, tam "geçti, rahatladım" derken makat, tekrar zorlanır ve “tekrarladı” dedirten akut alevlenme dönemleri yaşanır.
• İyileşemediği sürece, altındaki makat iç kasına doğru ilerlemeye devam edip kas kesimi (sfinkterotomi) tarzında hasara yol açabilir. Bu hasarın derecesine paralel olarak ağrı, aniden azalır. Ama akıntı ve kirlenme olmaya başlar. Bu durum conta hasarı (Minör İnkontinens) olarak adlandırılır. Bu süreçteki birçok hasta; azalan veya geçen ağrı nedeniyle anal fissür’ün de “geçtiğini” düşünür(!).
• İyileşemediği sürece, fissür tabanındaki derinleşip kuyruk sokumu tarafından aniden belirginleşen ve geçmeyen bir ağrı ile şişliğe (Anal Apse) yol açabilir. Bu apse kendiliğinden patlayıp Anal Fistül’e de dönüşebilir. Bu duruma Fistülize Kronik Anal Fissür (Fissür-Fistül) ve/veya Anal Fissür kökenli Anal Apse-Fistül adı verilir.
• İyileşemediği sürece, sıklıkla devam eden ince çaplı ve yumuşak dışkı çıkarma sevdası uğruna makatın dışkılama sırasındaki esneme ve açılma özelliği iyice azalır. Bu durum yapısal makat darlığı (Anal Stenoz) olarak adlandırılır.
Anal Fissür, kansere yol açmaz veya dönüşmez. Ancak makat derisinden gelişmiş anal kanserler, anal fissür'ün deri katlantısı (skin tag) ile karıştırılabilir.
Anal Fissür'de Şikayetler...
Hastanın fiziksel ve ruhsal sağlığını bozup yaşam kalitesini düşüren bezdirici bir hastalık olan Anal Fissür'de...
•► Anal Fissür'de hastalar, yaşam konfor ve kalitesini bozan makat sorunları nedeniyle ister istemez makata odaklanır. Halbuki bu hastalarda asıl sorun, altta yatan kabızlıktır. O yüzden, temel belirti de rahat ve kolay dışkılayamamadır. Ama yıllardır böyle olduğu için kanıksanır ve bir şekilde idare edildiği için de önemsenmez. Hatta birçoğu, Kabızlık yaşadığını bile düşünmez. Bknz: Dışkılama Güçlüğü (Dışkı Çıkış Güçlüğü Tipi Kabızlık)
•► Makatta Ağrı; Dışkılama sırasında cam kesiği gibi batıcı, kesici ve/veya yanma, sızlama tarzında ağrı hissedilir. Ancak bu ağrının türü, şiddeti ve sıklığı, her zaman aynı değildir. Dışkı, kalın ve sert ise batıcı-kesici (cam kesiği) tarzda, yumuşak ve cıvık ise yanma, sızlama tarzında hissedilir. Dışkılama bağımlı olan bu ağrı, tuvaletten sonra da devam edebilir.
Ayrıca kesici ve/veya yanma-sızlama şeklinde başlayıp sonrasında zonklayıcı tarzda devam eden ağrılara da rastlanır. “Tık, tık…” atan bu zonklayıcı ağrılar; Anal Fissür’den ziyade dışkılama güçlüğüne yol açan Anismus, Rektosel gibi hastalıkların tetiklediği Anal Spazm (makattaki kasılma) nedeniyle yaşanır. Makatta taş gibi bir şişkinliğe yol açar. Hatta bu zonklayıcı ağrılar, özellikle sulu ve az beslenme sonrası daha belirginleşir.
Makatta ağrı olmasına rağmen muayenede anal fissür (çatlak) gözlenmeyen hastalarda ise Anismus, Anal Apse (makat apsesi), Koksidinya, Proktalji Fugas, Levator Sendromu gibi hastalıklar yönünden dikkatli olunur.
•► Anal Fissür’de, özellikle de kalın dışkılama dönemlerinde kanama olabilir. Sıklıkla dışlkı üzerinde çizgi şeklinde yada bir iki damla kadar klozette veya tuvalet kağıdına bulaşmış olarak görülür. Kronikleştikçe ve gereksiz ıkınmalar azaldıkça kanama da azalır, hatta kaybolur.
•► Anal Fissür'de altta yatan Anismus'a ve ağrının şiddetine bağlı olarak idrar yaparken yanma-sızlama, hatta tam yapamama ve cinsel ilişkiden kaçınma gibi makat dışı sıkıntılara da rastlanır. "Nasıl olur?" demeyin!.. "Müdür(!)" izin vermediği sürece hiç birşey olmaz, olamaz...
•► Kronik Anal Fissür’de sıklıkla iç çamaşıra yansımayan ama anal bölgede, hafiften bir ıslaklık hissi uyandıran sızma tarzı kirlenmeye (dışkısız) rastlanır. Hatta bu ıslaklığın neden olduğu tahrişe bağlı olarak kaşıntı olabilir. Ayrıca kalın dışkılama sonrası fissür (çatlak) hattında oluşan açılmalar nedeniyle de “kurt kaynıyormuş” gibi bir kaşıntı da olabilir.
•► Diğer taraftan Anal Fissür’ü olan hastalarda iç çamaşıra bulaşan kirlenme (dışkılı) olabilir. Hastaların büyük bir kısmı; çatlak ve yırtılma sebebiyle makatta genişleme, bu genişlemeye bağlı olarak da kirlenme olduğunu düşünür. Ancak kazın ayağı hiç de öyle değildir.
Anal Fissür'de gözlenen bu ıslaklık ve kirlenmelere; Ya kronikleşme sürecinde oluşan makat iç kas hasarı nedeniyle ya da altta yatan ama fark edilmeyen ve dışkıyı tam boşaltamama şeklinde yaşanan dışkılama güçlüğü (Anismus, Rektal Hiposensitivite) nedeniyle rastlanır. Bu durumda daha detaylı araştırma için Defekografi, Anal Manometri ve Endoanal Ultrason gibi ileri tetkikler gerekir.
•► Anal Fissür’ün kronikleşme sürecinde makatta ele gelen memeleşme olabilir. Deri katlantısı (Skin-tag) adı verilir ve çoğu kez hemoroid memesi olarak düşünülür. Ancak hemoroid memesinin aksine dışkılama sırasında, yani ıkınmayla boyutu değişmez.
•► Kronikleşen fissür'de zamanla Anal Apse de gelişebilir. Özellikle cıvık dışkılamayı takip eden günlerde birden başlayan makatta ağrı ve şişlik ile kendini gösterir. Sıklıkla ateş yüksekliği ilave olur ve bir iki gün içinde akıntı ile birlikte rahatlama olur. Sonrasında zaman zaman daha az ağrılı olarak tekrarlayan apse atakları ve pü(irin) akıntıları görülür. (Fistülize Kronik Anal Fissür) Bu nedenle de iç çamaşırda kirlenme (dışkısız) olur.
•► Kronikleşen ve tedavi görmeyen Anal Fissür'lerde zamanla, makatın gevşeyip açılma özelliğinde azalma olur. Makat Darlığı (Anal Stenoz) olarak adlandırılır. Ki bunun sonucu olarak dışkılama güçlüğü belirginleşmeye, dışkı çapı incelmeye ve tuvalet sonrası ağrılı (zonklayıcı) saatler gelmeye başlar. Ancak yaşanan sıkıntılar; iyileşmeyen çatlağa bağlı yapısal darlık kökenli olabildiği gibi altta yatan Anismus'a bağlı işlevsel darlık kökenli de olabilir.
Anal Fissür (Çatlak), Nasıl Teşhis Edilir?
Anal Fissür (Çatlak) teşhisi; doğal olarak şikayetlerin dinlendiği detaylı sorgulama ile başlar ve anal muayene ile devam eder.
İyi bir ışık altında, hastanın kalçaları hafifçe aralanır ve makat açığa çıkarılır. Bu esnada makatın dış kısmında yer alan çatlak (fissür), rahatlıkla gözle görülür ve teşhis edilir. Hatta Akut (yeni) veya Kronik (eski) olup olmadığı da belli olur. Makat ağrısı fazla olan hastalarda parmakla muayene önerilmez.
Anal Fissür (Çatlak), Nasıl Tedavi Edilir?
Akut Anal Fissür, zamanında fark edilip uygun bir şekilde tedavi edil(e)mezse Kronik Anal Fissür’e dönüşür. Bu nedenle "geçer belki..." diye beklemek yerine bir an önce muayene olup durum tespiti yaptırılmalıdır. Ancak bu sayede erken teşhis ve tedavi fırsatları kaçırılmamış olur.
Anal muayenede çatlak tespit edilen hastaların bir çoğu; nedense, daha öncesinde hiçbir sorun yaşamadığını ve dışkılamasının da "normal" olduğunu, makattaki bu ağrının ise aniden başladığını ve her tuvalette tekrarladığını ifade eder. Bu çerçevede yaşanan her türlü sıkıntılar çatlağa bağlanır. Çatlak iyileştiği takdirde tüm sıkıntıların da geçeceği düşünülür ve sadece "iki krem süreyim, ilaç içeyim de çatlak geçsin” tarzı, basit tedavi yaklaşımlarına yönelir. Ama keşke, bu kadar kolay olsa...
Akut Anal Fissür tedavisinde öncelikli yaklaşım ağrıyı kesmektir. Bu amaçla ilk etapta, hap ve gerekirse de iğne olarak ağrı kesici ilaçlar kullanılır. İlave olarak her tuvalette belirginleşen ve makatta kasılmaya yol açarak ağrıyı tetikleyen gereksiz ıkınmalara odaklanılır. Bu çerçevede beslenme ve dışkılama eğitimi verilerek farkındalık yaratılır. Bu sayede dışkılama sırasında makatın, diyafram nefes eşliğinde ve gereksiz ıkınmalardan uzak, rahatça gevşeyip açılması hedeflenir. Ayrıca makattaki kasılmayı (anal spazmı) azaltmak yönelik krem desteğine ve/veya Botoks enjeksiyonuna gidilir. Anal spazmın azalmasıyla birlikte yara (çatlak) hattına giden kan akımı artar ve yara (çatlak) iyileşmesi mümkün olur.
Tüm bu çabalara rağmen akut fissür'lerin bir kısmı, tekrarlayan veya devam eden travmalara (gereksiz ıkınmalara) bağlı olarak kronik forma dönüşür. Bu dönüşümle birlikte cerrahi (ameliyat) gereksinim de belirginleşir. Günümüzde Kronik Anal Fissür tedavisi için Parça Kaydırma (Flep) veya Lateral İnternal Sfinkterotomi (LİS) ameliyatları önerilir.
♦ Parça Kaydırma (İlerleyici / V-Y Flep): Makat kasları zayıf veya hasarlı, dolayısıyla abdest tutamama riski yüksek hastalarda tercih edilir. Ama bu durumun elle muayene dışında 3D Endoanal Ultrason ve Anal Manometri sonuçlarıyla desteklenmesi gerekir. Bu ameliyatta kronikleşmiş fissür hattı temizlendikten sonra kalan yaranın makat dışı veya içinden getirilen parçayla onarılması hedeflenir. Makat iç kası kesilip gevşetilmez.
♦ Lateral İnternal Sfinkterotomi ( L İ S ): Makat iç kası (İnternal Sfinkter), çorap lastiği gibi makatı sarar ve otomatik olarak makatı sıkıp kapatır. Bu sayede dinlenim anındaki olası istem dışı gaz ve dışkı kaçaklarına engel olunur.
Günümüzde "çatlak ameliyatı" denildiğinde "sfinkterotomi" adı verilen Lateral Internal Sfinkterotomi (LİS) ameliyatı anlaşılır. Bu ameliyatta, makatın sağ veya sol yanından yapılan cilt kesisi ile makat iç kasına ulaşılır. Makatı 30-40 mm genişliğinde saran bu iç kasın, dışa yakın bir kısmı kesilir (çıtlatılır). Bu sayede hem ağrıya hem de kronikleşmeye yol açan makattaki kasılmanın (Anal Spazm'ın) azalacağı ve kanlanmanın artacağı, dolayısıyla çatlağın, kendiliğinden iyileşeceği düşünülür. Açık, Kapalı ve Spazm kontrollü olmak üzere farklı tekniklerle yapılabilir. Bu esnada ilave olarak makat dışında (skin-tag) ve içinde (hipertrofik papilla) oluşmuş fazlalıklar da alınır. Kronik zeminli fissür (çatlak) hattı kazınarak akut forma dönüştürülür ve iyileşmeye bırakılır. Bu çatlağın dikilmesi veya yakılması (lazerle bile olsa) anlamlı değildir.
Anal Fissür (Çatlak), Ameliyat olsan da Tekrarlar mı?
Kronik Anal Fissür tedavisinde önerilen ve kısaca LİS adı verilen ameliyatın %90-95 başarı(!) sağladığı ifade edilir. Ama ameliyat sonrası istenmeyen sorunlarla da karşılaşılabilir. Nasıl mı?
• Anal Fissür ameliyatı (LİS) sonrasında %5-10 oranında, çatlağın iyileşmediği ve mevcut sıkıntıların da, bir şekilde devam ettiği görülür. Bu duruma sıklıkla iç kas yerine dış kasın kesildiği veya gereksiz yere iç kasın kesildiği (altta yatan Anismus?) hastalarda rastlanır.
• Evet, çatlak iyileşir ama ameliyat (LİS) sonrasında hastaların %0-50 gibi bir kısmında kontrolsüz gaz kaçakları, akıntı ve kirlenme ile karakterize minör inkontinans (Abdest tutamama) görülür. Bu duruma da sıklıkla gereksiz yere veya fazladan iç/dış kasın kesildiği hastalarda rastlanır.
• Evet, çatlak iyileşir ama ameliyat (LİS) sonrasında eskisi kadar olmasa da makattaki sıkıntıların devam ettiği görülür. Ki beslenmeye dikkat edip dışkıyı yumuşatıp inceltmeye ve düzenli olarak hergün tuvalete gitmeye rağmen... Bu duruma da sıklıkla altta yatan ve devam eden dışkılama güçlüğü (Anismus?, Rektosel?, Hiposensitivite? gibi) nedeniyle rastlanır.
Tüm bu istenmeyen olasılıklara engel olmak mümkün müdür? Tabii ki... Ama sabırlı olup can havliyle ve hızlı hareket edilmemeli, hatta ameliyatla da herşeyin ve hemen biteceği düşünülmemelidir.
Makattaki aşırı ağrı nedeniyle gelen ve gözle yapılan muayene sonrasında anal fissür görülen hasta, öncelikle detaylı sorgulamaya alınır. Sonrasında makattaki ağrı ve kasılmayı azaltmak için gerekli beslenme ve dışkılama önerileri ile ağrı kesici ilaçlar verilir. Bu sayede makattaki kasılmanın azalması, dolayısıyla da mevcut zonklayıcı ağrıların geçmesi ve hastanın, 3-5 gün içerisinde rahatlaması beklenir. Sonrasında çok daha detaylı bir anal muayeneye ve gerekirse de detaylı incelemeye (Baryum Defekografi, Yüksek Çözünürlüklü Anal Manometri ve Endoanal Ultrason) alınır. Ancak bu sayede hastanın hem kas kesimi için uygun bir alt yapıya (İç kas kalınlığı 3mm'nin üstünde mi? Max. dinlenim basıncı 96mmHg'nin üstünde mi? gibi...) hem de altta yatan ve dışkılama güçlüğüne yol açan hastalıklara (Anismus, Rektal hiposensitivite, Rektosel ve pelvik taban düşüklüğü gibi) sahip olup olmadığı ortaya konur. Ki ancak bu sayede hem daha köklü çözüm imkanı sunan bütünsel tedavilere yönelmek hem de istenmeyen sorunlardan kaçınmak mümkün olur. Hatta bu süreçte bazen kas kesimi (LİS) ameliyatına bile gerek kalmayabilir.
Makatta Çatlak (Anal Fissür) ve Kabızlık
Anal Fissür'de sıklıkla tuvalet korkusu (makatta ağrı ve kanama) nedeniyle makatın açılmadığı ve bu nedenle de kabızlık yaşandığı düşünülür. Dolayısıyla çatlak tedavisi (ameliyat da dahil) sonrası makatın rahatlayacağı ve kabızlığın da geçeceğini düşünülür.
Halbuki Anal Fissür'de kabızlık, bir sonuçtan ziyade çoğunlukla bir nedendir. Sıklıkla da altta yatan ve dışkılama güçlüğüne (Dışkı çıkış güçlüğü tipi Kabızlığa) yol açan hastalıkların (Anismus, Rektosel, Pelvik taban düşüklüğü gibi) bir sonucu olarak makatta çatlak oluşur ve kronikleşir.
O yüzden dışkılama güçlüğü olan hastalar; ameliyat (Kas gevşetme-LİS) dahi olsalar çatlakları iyileşmeyebilir, iyileşse bile devam eden makat sorunları nedeniyle aklı kıçında yaşamaya mahkum olurlar. Sonra da "ameliyat da fayda etmiyor(!)" derler...
AnalCerrahi olarak bizim tercihimiz...
Makatta ağrı ve kanama şikayetleri nedeniyle anal fissür (çatlak) teşhisi alan ama tuvalet ihtiyacı hissetmeme, ıkınarak dışkılama, tam boşalamama ve rahatlayamama, elle müdahale veya dışkı yumuşatıcı kullanma zorunluluğu gibi dışkılama güçlüğü sorunları da olan hastalara "LaserÖtesi Tedavi" önermekteyiz. Bu sayede bir taşla iki kuş misali, hem rahat hem de sorunsuz dışkılama hedefine ulaşılır.
İlgili Konular...