Anorektal Manometri
Anal muayene sürecinde makatın abdest tutma ve erteleme (sıkma) yeteneği ile gevşeme (dışkılama) yeterliliği de kontrol edilir. Ancak rektal tuşe sırasında parmakla yapılan bu inceleme subjektifdir. Azalmış, normal, artmış tarzında kabaca bilgi verir. O yüzden "mmHg/cmH2O" gibi uluslararası ölçü birimleriyle ifade edilen rakamsal verilere ihtiyaç duyulur. İşte bu aşamada "Anal (Anorektal) Manometri" adı verilen incelemeden faydalanılır.
Anal Manometri, Kimlere Yapılır?
♦ Acil sıkışma hissi ve tuvalete zor yetişme ile makatta akıntı-kirlenme ve ıslaklık, kontrolsüz gaz ve dışkı kaçırma tarzında abdest tutamama sorunu olanlara anal manometri önerilir. Ancak bu hasarın sinirsel mi yoksa kaslardan mı kaynaklandığını ayırt etmek için 3D Endoanal Ultrason ile desteklenir.
♦ Tuvalette zorlanma ve tıkanıklık hissi ile tam boşalamama ve rahatlayamama, tuvalette uzun kalma, parmakla müdahale gibi dışkılama güçlüğü ve kabızlık sorunları olan hastalarda, altta yatan Anismus, Rektal Hiposensitivite ve Hirschsprung gibi hastalıkları teşhis etmek için anal manometri istenir. Ama defekografi ile de desteklenir.
♦ Makatta ağrı, şişlik ve kanama gibi makat sorunları olanlara altta yatan olası kabızlığı (Anismus, Rektal Hiposensitivite, Hirschsprung) araştırmak için anal manometri önerilir. Pozitif hastalarda defekografi ile desteklenir.
♦ Diğer taraftan, travma veya iş kazası gibi nedenlerle sinir hasarı oluşan ve abdest tutamama sorunu olan hastalardaki iş-güç kaybını belirlemek için de anal manometri istenir.
Ayrıca Rektum kanseri başta olmak üzere bazı hastalıkların tedavi sürecinde makat iptal edilir ve dışkılama, geçici bir süreliğine karındaki torbaya yönlendirilir (Kolostomi). Ama bu süreç sonrasında, torbanın (stomanın) iptaline veya devamına karar verebilmek için anal manometri önerilir. Makat kaslarında hasar olasılığı varsa 3D Endoanal Ultrason ile desteklenir.
Anal Manometri, Nasıl Yapılır?
Anal manometri, tek bir test olmayıp kendi içersinde birden fazla test ve ölçüm içeren bir incelemedir. İstirahat basıncı, sıkma basıncı, sıkma dayanıklılığı, öksürük refleksi, RAİR, itme(ıkınma) ve rektal duyum testlerinden oluşur. Ancak hangi testleri içereceğine hasta şikâyetleri doğrultusunda karar verilir.
Anal Manometri, öncesinde randevu alınarak yapılan bir incelemedir ama ön hazırlığa ihtiyaç duymaz. Hasta şikayetleri dinlendikten sonra anal muayene yapılır. Sonrasında lavman uygulanır ve kalın bağırsağın son kısmı boşaltılır. Bu süreçte Manometri cihazı hazırlanır. Hastadan muayene masasına çıkıp sol-yan vaziyette ve cenin pozisyonunda yatması istenir. Müteakiben ucunda balon olan yaklaşık yarım cm kalınlığında ince bir boru (manometri kateteri) makat içine doğru yavaşça yerleştirilir. Bu katater üzerinde belirli aralıklarla dairesel olarak yerleşmiş, basınç ölçümünde kullanılan delik ve sensörler bulunur. Bu süreçte gerek abdest tutma ve ertelemeye gerek dışkılamaya gerekse dışkıyı hissetmeye yönelik çeşitli testler uygulanır. Elde edilen sonuçlar yorumlanarak rapor yazılır.
Normalde 10-15dk kadar sürmesine rağmen lavmanla birlikte 1 saati bulabilir. Ağrısız bir inceleme olup hasta uyumu gerektirir. O yüzden sedasyon (uyutma) yapılamaz.
Yüksek Çözünürlüklü Anal Manometri...
Anal Manometri'de yıllarca 4 veya 8 kanallı kataterler yardımıyla ölçülen basınçlar çizgisel grafikler şeklinde yansıtıldı. Ancak gelişen teknolojilere paralel olarak hem kataterlerin yapısı hem de kanal sayısı değişti. Buna bağlı olarak makattaki basınçları hem çok daha detaylı ölçme hem de topografik olarak gösterebilmek imkanı doğdu. Böylece Klasik 4 veya 8 kanallı anal manometri yerine 24 veya 12 kanallı farklı kateter kullanan yüksek çözünürlüklü anal manometri incelemesine kavuşuldu. Yüksek çözünürlüklü Anal Manometri hakkında daha fazla bilgi için "Anal Manometri.com" adlı web sitemizi ziyaret edebilirsiniz...