Bilmek İstedikleriniz
Bu bölümde, site içeriğinde bahsi geçen hastalık ve tedavilerle ilgili bilmek istediğiniz detaylara ait sorular yanıtlanmaktadır.
Siz de SORUN...
(Aktif bir e-posta adresi kullanınız.)
Dışkılama ve makatla ilgili kişisel sorunlar için lütfen, ÖNBİLGİ TALEP Formu doldurun, yanıtlayalım....
erkin Bağlantı 28.10.23
Merhaba hocam. Makatta kanama sikayetiyle doktora gittim kolonoskopi endoskopi yapıldı. Ciddi bisey yok dedi doktor. Ama raporda anal kanalda internal hemoraidal oluşumlar tespit edildi yazıyor. Bununla alakali olabilir mi kanama? Bu basur mudur?
Op. Dr. Levent TEZCAN
30.10.23
Makatta kanama şikayeti ile gelen hastalar, kolonoskopi veya rektosigmoidsokopi ile incelenir. Bu sayede eşeği sağlam kazığa bağlama misali, öncelikle altta yatan kötü birşey varmı yok mu? sorusuna cevap aranır. Ki sınaırım size de bu yapılmış ve birşey yok, yani kötü birşey yok denilmiş.
Her ne kadar kolonoskopi gibi endoskopi incelemeler sırasında hemoroid teşhisi koymak doğru değilse de sıklıkla yapılmaktadır. İnternal hemoroidal oluşumlar tabiri de bir çeşit hemoroid (basur) teşhisidir.
Makat kanamalarında en sık ve en belirgin sebep ıkınarak dışkılamadır. Aynı şekilde hemoroid oluşmuunda en sık ve en belirgin sebep ıkınarak dışkılamadır. Dolayısıyla basuru olan bir kişide kanama olması gayet doğal ve beklenen bir sonuçtur...
Her ne kadar kolonoskopi gibi endoskopi incelemeler sırasında hemoroid teşhisi koymak doğru değilse de sıklıkla yapılmaktadır. İnternal hemoroidal oluşumlar tabiri de bir çeşit hemoroid (basur) teşhisidir.
Makat kanamalarında en sık ve en belirgin sebep ıkınarak dışkılamadır. Aynı şekilde hemoroid oluşmuunda en sık ve en belirgin sebep ıkınarak dışkılamadır. Dolayısıyla basuru olan bir kişide kanama olması gayet doğal ve beklenen bir sonuçtur...
Fadime Bağlantı 28.10.23
Hocam Merhaba! Öncelikle tşk ediyorum böyle bilgilendirdiğiniz için bizleri, hocam benim sorunum geçmeyen anal füssur sürekli çatlıyor ve 3 yerinden biraz iyi oluyo ve sonra tekrar aynı yerler çatlıyor çok fazla ıkınmıyorum, ayrıca hocam hiçbir krem fayda etmiyor artık kronik hale geldi. hocam birde ben bundan 10 sene önce fissur amaliyatı oldum ,ve iyileştim hiç bi sorunum yoktu ama şu iki yıldır tekrarladı ve geçmiyor hocam sürekli başa dönüyo. Ne yapacağımı bilmiyorum değerli hocam. ikinci bir ameliyat önermiyorlar kaçırma olur diye çok çaresizim böylede geçmiyor. Önce Allah sonrada siz hocam yardım edin size gelmeyi düşünüyorum hocam en kısa zamanda inşallah beslenmeme çok dikkat etmiyorum herleyden yiyorum ama sizin dediğiniz gibi diyafram nefesi galiba onu doğru yapamıyorum bazen takılma oluyo dışkılarken rahat yapamıyorum ve hemen yırtılıyo bazen dışkıda kan oluyo hocam birde birtane meme oluştu bazen çok şişiyo
Op. Dr. Levent TEZCAN
30.10.23
Geçmiş dönemde çatlak ameliyatı olmuş olmanıza rağmen hala makat sorunları (çatlak) yaşıyorsanız bunun iki nedeni olabilir. Ya ilk ameliyatınızda uygun kas gevşetme işlemi yapılmamaıştır. (Ki bu durum yapılacak Endoanal Ultrasonografi ile ortaya konabilir) Ya da uygun kas gevşetme yapılmış ama devam eden, özellikle de kalın dışkılama dönemlerine belirginleşen yüklenmeler (ıkınmalar) nedeniyle makatta sorunlar yaşanır. Ki bu durum, sıklıkla altta yatan ve dışkılama güçlüğüne yol açan hastalıklar (Anismus, Rektosel, Pelvik taban düşüklüğü gibi) nedeniyle olur. Yapılacak ileri proktolojik tetkiklerle (Baryum Defekografi, Anal Manometri, Endoanal USG gibi) ortaya konabilir...
hüsmen dayının yeğeni Bağlantı 27.10.23
Merhaba hocam. 2 ay önce anal stenoz ameliyatı oldum. Tam iyileşmemiş olan yara yerleri var, makata baktığım zaman kendini belli ediyorlar. Yakın zamanda doktoruma kontrole gittiğim zaman yaraların kapandığını ve yaraların şu an fibrozis aşamasında olduğunu söyledi. Fibrozis de yara iyileşmesinin bir parçasıymış ve 6 aya kadar sürebilirmiş. Fakat bu fibrozisten dolayı yara yerlerimde hafif sertlikler var ve bunlara bağlı gün içinde acı ve batma hissediyorum. Tuvaletimi yaparken herhangi bir sıkıntım olmuyor. Bu fibrozis kalıcı olup orada sürekli sertlik olursa ve bu da bana sıkıntı yaratırsa buna yönelik bir tedavi yapılabilir mi? En büyük korkum bu hocam çünkü hayat kalitesini çok olumsuz etkiliyor bu durum. Darlık tamamen düzeldi çok şükür.
Op. Dr. Levent TEZCAN
30.10.23
Bu süreçte önemli olan tek konu; dışkılama ihtiyacı olduğunu makat ağzında hissedebiliyorsan ve bu hisle tuvalete gittiğinde rahat ve kolay bir dışkılama gerçekleştiriyor ve sonrasında da rahatlamış (bitmiş) olarak tuvaletten kalkabiliyorsan gerisini düşünmene ve canını sıkmana gerek yok.
yunuscan Bağlantı 26.10.23
Hocam ben 20 yaşındayım 4 senedir bu sorunu çekiyorum sabah kalkıyorum ilk tuvlaetimi yaparken normal diskliorum sonra tekrar tuvalartim geldiğinde daha yumuşak ve cıvık çıkıyor ve makata takiliyor ve kirleniyor orda kalan mata yanma sızlama yapior bunu nedeni nedir tedavisi nelerdir
Op. Dr. Levent TEZCAN
27.10.23
Bu tip sıkıntılar, altta yatan ve dışkılama güçlüğüne yol açan hastalıkların (Anismus, rektal mukozal prolapsus, pelvik taban düşüklüğü gibi) bir sonucu olarak yaşanabilmektedir. Bu durumda olan hastaların yapılacak detaylı sorgulama ve muayene sonrasında ileri proktolojik tetkiklerle (Baryum Defekografi, Yüksek çözünürlüklü Anal Manometri ve Endoanal Ultrason gibi) incelenmesi gerekir. Elde edilecek sonuçlara göre de tedavi planlamasına geçilir.
Zuhal Bağlantı 24.10.23
Hocam merhaba, Ben 5 gün önce seton ameliyatı oldum. Setonun durabilmesi için anal fistülün olmadığı bir bölgeye dikiş yapılmış. Birkaç gündür büyük tuvaletimi yapmaya çalışıyorum fakat korkumdan yapamıyorum. Bugün ise dikişlerimin düştüğünü gördüm ve ıkınmadan dolayı oluştuğunu düşündüm. Fakat anal fistülün orada olmadığı için herhangi bir kanama vs olmadı. Sizce dikişlerin düşmesi bir sorun mu hastaneye gitmeli miyim? Bir de spinal anestezi sonrası çok yoğun baş ağrım var buna nasıl çözüm bulabilirim?
Op. Dr. Levent TEZCAN
24.10.23
Seton, yerinde durduğu sürece sorun yok... Makat bölgesi ameliyatları, sıklıkla spinal anestezi (belden uyuşturma) iler gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasında, yatınca kaybolan ve ayağa kalkınca belirginleşen, ense kökünden başlayıp öne doğru ilerleyen, sıklıkla da bulantı ile birlikte olan bir başağrısı görülebilmektedir. Menengismus adı da verilen bu durum sıklıkla 6-7. günlerde azalarak kendiliğinden geçer. Bu süreçte bol sıvı alınması ve kafein (kahve gibi ) tüketilmesi önerilir.